De omgeving van Kasteel Doorwerth
klik op de blauwe link voor verhalen!

laatste update: december 2018
home
Kasteel Doorwerth van het Geldersch Landschap & Kasteelen.
foto's van het kasteel

foto's binnen

foto's toevallige ontmoetingen
Kasteel Doorwerth vroeg in de ochtend
Landgoederen, huizen, kastelen, e.d. in de gemeente Renkum naar een schilderij van H.A. Romijn uit 1940
Het kerkje op de heuvel in Heelsum. En de bebouwing er om heen.


Geschiedenis van het kerkje op de heuvel in Heelsum pdf


Het kerkbezoek vanuit Kasteel Doorwerth. pdf
Wandelen naar de IJskelder.
15-20 minuten vanaf het kasteel.
IJskelder kasteel Doorwerth
De Kapelleboom in Doorwerth.
de Kapelleboom in Doorwerth
foto van de achterkant, het gazon is tussen de boom en de twee flats aan de Kapelleboom.
Het verdwenen Jagershuis voormalige Jagershuis Italiaanseweg
naar een ansichtkaart uit 1907
Het kerkpad van het verdwenen voetveer aan de Nederrijn, langs het Kasteel naar de verdwenen kapel in Doorwerth en de verdwenen Kerk in het verdwenen Laag Wolfheze. De kerk in Wolfheze stond er al rond het jaar 1000. Het kerkpad zou dus net zo oud kunnen zijn, net als bij Oosterbeek - Driel. veerhuis bij kasteel Doorwerth
het veerhuis aan de Drielse kant
De kerkweg van het Kasteel naar het Kerkje op de Heuvel in Heelsum.


Deze kerkweg was rond 1850 goed te doen met een koets, daarvoor was er een kerkpad met een andere route. Na 1880 had het Kasteel zelf geen bewoners meer. Na 1950 zijn de meeste gedeelten van de weg verhard.
kerkpad voormalige Koninginnelaan Heelsum
Met de koets: Van het kasteel over de Fontein Allee, langs boerderij de Boersberg, en dan via de (voormalige) Koninginnelaan naar Heelsum. Op de foto een stukje van de voormalige Koninginnelaan, een niet meer te gebruiken allee met beukenbomen. Bij het kerkje is de route over de voormalige Koninginnelaan ook nog te zien. De weg om het zuiden van de kerk, ging vroeger ook rechtdoor. Dat is aan de beuken ook nog te zien. Aan de andere kant van de autoweg ligt nu de Doorwerthsestraat en in het verlengde daarvan ligt nu de W.A. Scholtenlaan. Voor de aanleg van de A50 en N225 in 1972, was er een 5 assige kruising met toen de Koninginnelaan, de Doorwerthsestraat, de Schaapsdrift en de Boersberg. De W.A. Scholtenlaan heette tot 1972 ook nog Koninginnelaan.
Restaurant Koetshuis Bilderberg,
vroeger Beau Lieu. Geopend in mei 1964.

Andere namen:

Beaulieu

restaurant Kasteel Doorwerth en

Bilderberg Kasteel Doorwerth
Restaurant Koetshuis Bilderberg, Doorwerth
Kasteelcafé de Zalmen

vroeger logement en herberg de Zalmen, of de 2 Zalmen, maar dan wel op een andere locatie.

In 2016 bestond de Imkersvereniging De Korenbloem 100 jaar. De schuur staat naast het Kasteel, te bereiken vanaf de grote verharde gras parkeerplaats tussen kasteel en stuwwal. In het voorjaar gaan veel kasten naar de Betuwe om daar de fruitbomen te bestuiven. Meerdere keren per jaar geven de Imkers een rondleiding, je gaat dan ook door de moestuin en met een combikaartje is ook het kasteel te bezoeken. Meer informatie op www.bijdekorenbloem.nl
Eind april, begin mei 2005 is de slotgracht van het kasteel en het kanaal er naar toe, uitgediept en bommen en granaat vrij gemaakt. Dit omdat men graag wil dat er weer water komt te staan en dat de slotgracht niet meer droogvalt. In de tweede wereldoorlog is hier  wel heel veel naar beneden gekomen. Veel van die bommen en granaten zijn
destijds ontploft en vormen dus anno 2005 geen risico meer, maar er zaten
ook heel wat blindgangers tussen die nog wel gevaarlijk kunnen zijn. Ook in 1960 is de omgeving en slotgracht op bommen en granaten nagekeken.

Het "kanaal naar de slotgracht" komt uit de mond van projectleider Ine Sanders van
Doorwerth Forte, destijds ook bezig met de nieuwe inrichting van het Kasteel. Zelf heb ik zo'n kanaal nog niet kunnen vinden. Wel is er een slootje, dat vanaf de Fonteinallee, in het weiland langs de Fonteinallee richting het bijenhuis loopt en daar met een bocht naar het kasteel gaat. De toevoer naar de gracht is op het hoekje tussen parkeerplaats 2 en 3, naast de schuur. Deze sloot staat al sinds 2014 vol met bomen en struikgewas.
Kasteel Doorwerth
De Duno bij Doorwerth en Heveadorp. De Duno Doorwerth Heveadorp
Robinia pseudoacacia

De "scheve" acacia van Doorwerth
robinia (acacia) Doorwerth
opname uit 2015, tegenwoordig is de boom 1/3 teruggesnoeid.
foto's uit de omgeving van het Kasteel Karel Noy.
Jan Visser
Musea in Kasteel Doorwerth Vanaf 1913 is het Kasteel Doorwerth zelf een museum.
Wandelingen rond of naar Kasteel Doorwerth En als je dan toch rond het kasteel Doorwerth wandelt: ga op zoek naar de klei-afgravingen van de destijds naast het kasteel gelegen Wienerberger steenfabriek. Wel een fabriek, geen afgravingen!
herfstmarkt 2016 Kasteel Doorwerth herfstmarkt 2016 Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth
Op de terp achter het Kasteel, richting de Nederrijn heeft tot oktober 1944 een boerderij gestaan. Niet terug gebouwd na de oorlog In 1855 woonde daar de heer H. de Graaff, landbouwer.
kaart uit 1832 met het waardhuis
kasteel met het Waardhuis in 1832
dagtocht

Begin in Wageningen rond 09:00 uur in het Belmonte arboretum (1 uur) aan de Generaal Foulkesweg 94, 6703 DS te Wageningen, daarna Arboretum de Dreijen (0,45 uur). Ook op de Generaal Foulkesweg, je kunt de Drejien ook bezoeken via de ingang van Het Depot. (foto's van deze twee arboreta). De Dreijen is aangelegd in 1895 naar een  initiatief van de Rijkslandbouwschool. De Dreijen is intiemer dan Belmonte.
In het daarna te bezoeken beeldengalerij Het Depot, neem je een koffiepauze (open vanaf 11 uur). Gelegen aan de Arboretumlaan 4, 6703 BD te Wageningen.
Daarna naar Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, 6865 ND te Doorwerth. Eerst een lunch in het kasteel café de Zalmen (1 uur), en dan loop je een rondje om het kasteel (1 uur). Lees de informatieborden. Dan bezoek je het kasteel zelf (2 uur). Je kunt zonder gids een route door het kasteel lopen, in alle zalen staan informatieborden. Het kasteel is open tot 17:00 uur (laatste toegang om 16:00 uur). (foto's buiten) (foto's binnen)

Vindt je het Depot leuk, op de Generaal Foulkesweg 64 is een dependance in de Villa Hinkeloord.

Vindt je een arboretum leuk, achter Villa Hinkeloord is er ook een.

Wageningen heeft een vierde arboretum, in de Oostereng, gelegen aan de Keijenbergseweg tussen Bennekom en Renkum. Parkeer op de Regentesselaan, steek de Keijenbergseweg over en je hebt 8 hectare urbex voor je voeten. Ga op zoek naar een beuk met een omtrek van ruim 6 meter. Achter de voormalige boswachterswoning is een aangegeven wandelpad. Dit arboretum heeft vanaf 1945 vrijwel geen onderhoud meer gehad. Sinds 2012 doen Wageningse studenten enig snoeiwerk. Vanaf 2016 is dit arboretum een ware trekpleister, ook kinderen zullen het leuk vinden. Er is veel te beleven, een blote voetenpad doet het goed bij m'n kleinkinderen. En de levensgrote xylofoon is heel bijzonder.

Wageningen heeft een vijfde arboretum: op het landgoed van Oranje Nassau Oord is aan de noordzijde een arboretum geweest. Niet zozeer met bijzondere bomen, maar meer met struiken. Daar is veel te veel jaren niets aangedaan en eigenlijk is er nu niks meer over.
Kasteel Doorwerth
Waar: Auto. Neem afrit 19 (Renkum - Oosterbeek) van de A50 tussen knooppunt Grijsoort (A12 + A50) en Heteren. Neem de N225 richting Oosterbeek. Na 1200 meter rechts afslaan naar Doorwerth en op deze kruising direct weer rechts. De Schaapsdrift loopt parallel aan de N225. De Schaapsdrift rechtdoor volgen naar de Boersberg en aansluitend de Fonteinallee. Na 400 meter op de Fonteinallee rechtsaf. Rechtdoor is alleen voor fietsers en wandelaars. U gaat de dijk op richting het kasteel. Voor het kasteel zelf zijn 3 parkeerplaatsen. Een rechts en twee links.
Andere richtingen: vanuit Arnhem of Wageningen: de N225 is de Provinciale weg tussen Arnhem Zuid en Renkum, Wageningen, Rhenen, Amerongen, Doorn, Driebergen tot Zeist.

Openbaar vervoer. Link OV. Vul bij "van" je eigen adres of postcode in en vul bij "naar" dit adres in: "6865ND, Fonteinallee, Doorwerth". Neem de bus, lijn 52 en stap uit bij Bushalte Kievitsdel, Doorwerth. Loop dan over de Schaapsdrift, Boersberg en Fonteinallee naar het Kasteel. Of ga met lijn 51 naar het winkelcentrum De Weerd in Doorwerth, aan de Van der Molenallee. Er is een buurtbus, maar die heeft geen route richting Kasteel. Loop naar de kruising Van der Molenallee en Houtsniplaan. Vervolg deze naar de Spechtlaan. Eind van de Spechtlaan rechts het fietspad op en direct links aanhouden. Dit is de Holleweg, met een flauwe bocht naar links. Onderaan de Holleweg is het rechts en na 50 meter links, de dijk naar het Kasteel. Deze volgen. Reken voor beide routes een 15 tot 20 minuten lopen. De route vanaf het winkelcentrum kent de grootste stijging en daling.

Doorwerth in Maps.

het Drielse veer
bereikbaarheid Kasteel Doorwerth
Hoog water bij het Kasteel. Dat kan voor komen. De stuw bij Driel helpt niet tegen hoog water, doch houdt het water hoog in droge periodes, zodat de scheepvaart doorgang kan houden. Er zijn meerdere hoogwater periodes bekend. Het hoogst stond het in 1920 als het water ongeveer 1 meter hoog op de binnenplaats van het kasteel staat. Op de foto hiernaast staat de fotograaf, de restaurateur Brenninkmeijer van Beau Lieu op de Fonteinallee, en kijkt naar de oostelijke dijk van het kasteel, met daarachter het kasteel zelf. Het water staat tot aan de rand in 1960. Hoogwater bij Doorwerth, foto Brenninkmeijer
Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth. Opname voorjaar 2014.

Historische links in de gemeente Renkum.

Voor verbeteringen, op- een aanmerkingen over deze site:

Probeer zoveel mogelijk foto's zelf te maken. Met reeds verdwenen gebouwen en landgoederen lukt dat niet meer. Zal in dat geval toestemming proberen te verkrijgen van de rechtmatige eigenaar. Probeer in ieder geval te werken in overeenstemming met de wet op het auteursrecht.

Heeft u informatie, verhalen en of foto's die te gebruiken zouden zijn, met naamsvermelding, laat het me weten.