De "scheve" acacia van Doorwerth.

home
Hans Braakhuis

laatste update: dec 2022
De eerste acacia van Europa is in 1630 (of 1636) geplant in de Jardin des Plantes te Parijs.

Op de binnenplaats van Kasteel Doorwerth staat een Robinia pseudoacacia (gewone acacia). Het verhaal gaat dat de acacia is geplant in 1678. Nu is deze boom de oudst bekende acacia in West-Europa. Op een bord naast de boom is te lezen waarom van Aldenburg deze boom in 1678 heeft geplant. Oorspronkelijk zijn er drie acacia's geplant.

Van de drie acacia's uit 1678 zijn er twee omgewaaid (zie hieronder). De huidige acacia heeft zwaar geleden bij de verwoesting van het kasteel in 1944-45.

In 2014 is goed te zien dat de boom vol zit met allerlei kabels. De boom dreigde uit elkaar te vallen. Als je aan de noordzijde gaat staan kun je dat ook wel zien, de stam is veel te breed, als die stam gaat scheuren, is de boom ten dode opgeschreven.

De situatie medio 2015.
In de kroon van de boom zijn meerdere kabels zichtbaar waardoor de stam en takken bij elkaar gehouden worden. Deze kabels zitten er al jaren in, omdat de boom uit elkaar dreigde te scheuren. Daarnaast is de acacia scheef gaan staan in de loop der tijden. Aanvankelijk ging dat scheef staan langzaam, maar met name in 2015 ging de scheef stand veel sneller. Op n plek is een tak in 2015 toch zo’n 5 7 centimeter omlaag gekomen. Dat is de plek waar het pad naast de boom gaat onder die tak door (toren-zijde). Dat de acacia scheef gaat staan komt door het gewicht van de boom. Als er niets gebeurd zal de boom uiteindelijk omvallen. Dat is dan het einde van een oude boom.

Oplossing 2016
Begin 2016 is de acacia fors terug gesnoeid. De ondersteuning werd aangepast en de bekabeling is ongewijzigd gebleven. Andere snoei aan deze boom heeft laten zien dat takken en bladeren wel weer terug komen. In 2017 is vrijwel niet meer te zien dat er 1/3 van de kroon van de boom, aan de kasteel en toren zijde, is verdwenen.

2022
De overhangende takken worden wel eens als speeltoestel gebruikt!
robinia (acacia) Doorwerth
opname mei 2015


acacia Doorwerth
De snoei video van Jan Boelens over het onderhoud aan de boom
Links over de acacia bomeninfo

monumentaltrees.com
De heer J.W.F. van Brakell verkoopt een omgewaaide acacia in 1883. De Acacia is omgewaaid aan de Fonteinallee. Het kasteel heeft als adres Fonteinalee 2. Gaat het in deze advertentie om een van de drie originele acacia's? 1883 is drie jaar na de verdeling van de erfenis van de eerste baron van Brakell. J.W.F. is: Jacob Willem Frank baron van Brakell geboren Doorwerth 23 juni 1841, overleden Arnhem 29 december 1895. Het negende kind van de 10 kinderen die van Brakell gehad heeft. Het is echter Jacob Gabriel ridder van Rappard die het kasteel zelf erft. Hij is de op een na oudste zoon, van de oudste dochter van Van Brakell. De oudste dochter zelf en de oudste zoon waren bij de verdeling van de erfenis in 1880 al overleden. Nu is het kasteel gelegen aan de Fonteinallee, maar de Fonteinallee is veel groter en gaat van Heveadorp tot aan de Noordberg. Helaas, deze aankondiging gaat dus niet over een van de twee omgewaaide acacia's van het kasteel zelf. omgewaaide%20acacia
Uit: Wageningsche Courant, 04/01/1883; p. 4/4
Op 15 oktober 1894 mag G. Branderhorst, van de eigenaar van het Kasteel nog een omgewaaide acacia verkopen. De opdrachtgever is Jhr. Mr. J.G. Ridder van Rappard. Op dat moment de eigenaar van het kasteel. HansBraakhuis_1831
Doorwerth

bomen info
Doorwerth
Ansichtkaart afgestempeld in 1915 (bron)