De omgeving van Kasteel Doorwerth
laatste update: juli 2016

Kasteel Doorwerth van het Geldersch Landschap & Kasteelen.
foto's van het kasteel

foto's binnen
Kasteel Doorwerth vroeg in de ochtend
Landgoederen, huizen, kastelen, e.d. in de gemeente Renkum landgoederen, huizen in het Renkumse
Het kerkje op de heuvel in Heelsum.


Geschiedenis van het kerkje op de heuvel in Heelsum pdf


Het kerkbezoek vanuit Kasteel Doorwerth. pdf
kerkje op de heuvel Heelsum

Wandelen naar de IJskelder.
15-20 minuten vanaf het kasteel.
IJskelder kasteel Doorwerth
Wandelen naar de Kapelleboom in Doorwerth.
de Kapelleboom in Doorwerth
foto van de achterkant, het gazon is tussen de boom en de twee flats aan de Kapelleboom.

Het voormalige Jagershuis voormalige Jagershuis Italiaanseweg
naar een ansichtkaart rond 1900

Het kerkpad van het voormalig voetveer aan de Nederrijn, langs het Kasteel naar de voormalige kapel in Doorwerth en de voormalige Kerk in het voormalig Laag Wolfheze. veerhuis bij kasteel Doorwerth
het veerhuis aan de Drielse kant naar een prent van Pieter de With

De kerkweg van het Kasteel naar het Kerkje op de Heuvel in Heelsum.

kerkweg Kasteel naar Kerkje op de heuvel tot 1972
Deze kerkweg was rond 1850 goed te doen met een koets, daarvoor was er een kerkpad met een andere route. Na 1880 had het Kasteel zelf geen bewoners meer. Na 1950 zijn de meeste gedeelten van de weg verhard.
kerkpad voormalige Koninginnelaan Heelsum
Met de koets: Van het kasteel over de Fontein Allee, langs boerderij de Boersberg, en dan via de (voormalige) Koninginnelaan naar Heelsum. Op de foto een stukje van de voormalige Koninginnelaan, een niet meer te gebruiken allee met beukenbomen. Bij het kerkje is de route over de voormalige Koninginnelaan ook nog te zien. De weg om het zuiden van de kerk, ging vroeger ook rechtdoor. Dat is aan de beuken ook nog te zien. Aan de andere kant van de autoweg ligt nu de Doorwerthsestraat en in het verlengde daarvan ligt nu de W.A. Scholtenlaan. Voor de aanleg van de A50 en N225 in 1972, was er een 5 assige kruising met toen de Koninginnelaan, de Doorwerthsestraat, de Schaapsdrift en de Boersberg. De W.A. Scholtenlaan heette tot 1972 ook nog Koninginnelaan.

Restaurant Koetshuis Bilderberg,
vroeger Beau Lieu. Geopend in mei 1964.

Andere namen:


Beaulieu

restaurant Kasteel Doorwerth en

Bilderberg Kasteel Doorwerth

Restaurant Koetshuis Bilderberg, Doorwerth

Kasteelcafé de Zalmen, vroeger logement en herberg de Zalmen, of de 2 Zalmen. De Zalmen
De Zalmen op Facebook

De Duno bij Doorwerth en Heveadorp.
De Duno Doorwerth Heveadorp
Robinia pseudoacacia

De "scheve" acacia van Doorwerth
robinia (acacia) Doorwerth
opname uit 2015, tegenwoordig is de boom 1/3 teruggesnoeid.

Boekenlijst in Excel met boeken over het kasteel, Charlotte-Amélie de la Trémoille, Bentinck, de Renkumse schilders (w.o de Oosterbeekse School) en de gemeente Renkum. Heeft u aanvullingen, verbeteringen voor deze lijst, zet deze dan met een rode tekstkleur in de lijst, bewaar het bestand en mail mij dan de aangepaste versie.


Musea in Kasteel Doorwerth Vanaf 1913 is het Kasteel Doorwerth zelf een museum.
wandelingen naar Kasteel Doorwerth en omgeving. LAW, klompenpaden, NS wandelingen, Groene Wissels, wandelen met de boswachter, e.d.

En als je dan toch rond het kasteel Doorwerth wandelt: ga op zoek naar de klei-afgavingen van de naast het kasteel gelegen Wienerberger steenfabriek. Wel een fabriek, geen afgavingen!

dagtocht Begin in Wageningen rond 09:00 uur in het Belmonte arboretum (1 uur) aan de Generaal Foulkesweg 94, 6703 DS te Wageningen, daarna Arboretum de Dreien (0,45 uur). Ook op de Generaal Foulkesweg, je kunt de Dreien ook bezoeken via de ingang van Het Depot. (foto's van deze twee arboreta)
In het daarna te bezoeken beeldengalerij Het Depot, neem je een koffiepauze (open vanaf 11 uur). Gelegen aan de Arboretumlaan 4, 6703 BD te Wageningen.
Daarna naar Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, 6865 ND te Doorwerth. Eerst een lunch in het kasteel café de Zalmen (1 uur), en dan loop je een rondje om het kasteel (1 uur). Lees de informatieborden. Dan bezoek je het kasteel zelf (2 uur). Je kunt zonder gids een route door het kasteel lopen, in alle zalen staan informatieborden. Het kasteel is open tot 17:00 uur (laatste toegang om 16:00 uur). (foto's buiten) (foto's binnen)

Vindt je het Depot leuk, op de Generaal Foulkesweg 64 is een dependance in de Villa Hinkeloord.

Vindt je een arboretum leuk, achter Villa Hinkeloord is er ook een.

Wageningen heeft een vierde arboretum, in de Oostereng, gelegen aan de Keijenbergseweg tussen Bennekom en Renkum. Parkeer op de Regentesselaan, steek de Keijenbergseweg over en je hebt 8 hectare urbex voor je voeten. Ga op zoek naar een beuk met een omtrek van ruim 6 meter. Geen naambord, geen route, geen aangegeven paden. Dit arboretum heeft vanaf 1945 vrijwel geen onderhoud meer gehad. Sinds 2012 doen Wageningse studenten enig snoeiwerk.

Wageningen heeft een vijfde arboretum: goed verstopt op het landgoed van O.N.O.

Kasteel Doorwerth

Waar: Auto. Neem afrit 19 (Renkum - Oosterbeek) van de A50 tussen knooppunt Grijsoort (A12 + A50) en Heteren. Neem de N225 richting Oosterbeek. Na 1200 meter rechts afslaan naar Doorwerth en op deze kruising direct weer rechts. De Schaapsdrift loopt parallel aan de N225. De Schaapsdrift rechtdoor volgen naar de Boersberg en aansluitend de Fonteinallee. Na 400 meter op de Fonteinallee rechtsaf. Rechtdoor is alleen voor fietsers en wandelaars. U gaat de dijk op richting het kasteel. Voor het kasteel zelf zijn 3 parkeerplaatsen. Een rechts en twee links.
Andere richtingen: vanuit Arnhem of Wageningen: de N225 is de Provinciale weg tussen Arnhem Zuid en Renkum, Wageningen, Rhenen, Amerongen, Doorn, Driebergen tot Zeist.

Openbaar vervoer. Link OV. Vul bij "van" je eigen adres of postcode in en vul bij "naar" dit adres in: "6865ND, Fonteinallee, Doorwerth". Neem de bus, lijn 52 en stap uit bij Bushalte Kievitsdel, Doorwerth. Loop dan over de Schaapsdrif, Boersberg en Fonteinallee naar het Kasteel. Of ga met kijn 51 naar het winkelcentrum De Weerd in Doorwerth, aan de Van der Molenallee. Er is een buurtbus, maar die heeft geen route richting Kasteel. Loop naar de kruising Van der Molenallee en Houtsniplaan. Vervolg deze naar de Spechtlaan. Eind van de Spechtlaan rechts het fietspad op en direct links aanhouden. Dit is de Holleweg, met een flauwe bocht naar links. Onderaan de Holleweg is het rechts en na 50 meter links, de dijk naar het Kasteel. Deze volgen. Reken voor beide routes een 15 tot 20 minuten lopen. De route vanaf het winkelcentrum kent de grootste stijging en daling.

Doorwerth in Maps.

het Drielse veer
bereikbaarheid Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth. Opname voorjaar 2014.

Voor verbeteringen, op- een aanmerkingen over deze site:

Probeer zoveel mogelijk foto's zelf te maken. Met reeds verdwenen gebouwen en landgoederen lukt dat niet meer. Zal in dat geval toestemming proberen te verkrijgen van de rechtmatige eigenaar. Probeer in ieder geval te werken in overeenstemming met de wet op het auteursrecht.

Heeft u informatie, verhalen en of foto's die te gebruiken zouden zijn, met naamsvermelding, laat het me weten.